sábado, 26 de noviembre de 2016

La millor combinació entre vocació i professió

Nosaltres formem part de la generació del 92 on l’educació es caracteritzava amb el model propedèutic. Som fruit de les classes magistrals, la memorització de continguts i l’avaluació quantitativa. Sabem que una de les formes d’aprendre és mitjançant el modelatge. Per això, aquesta perspectiva condicionava la nostra visió de la docència com a futures professores a l’inici del màster.

L’eix principal de l’educació és la societat en constant canvi. L’educació individual i competitiva basada en l’adquisició dels continguts, ha quedat endarrerida deixant pas a la innovació metodològica juntament amb valor com la tolerància, la responsabilitat, la justícia, el respecte, l’adaptabilitat, etc. Els valors d’ahir, d’avui i de sempre.
Aquest canvi, i la intensa i necessària renovació pedagògica fa que el paper del món educatiu no sigui només formar, sinó més bé, educar persones competents per a la vida.

Per aconseguir l’objectiu, hem de ser conscients de que les noves tecnologies es troben adherides al nostre dia a dia i per tant, no podem obviar la seva importància dins l’aprenentatge.

Des del primer moment, ens va impactar la visió del currículum, el qual teníem com a referent i base de la docència. Un recurs aplicable per a qualsevol alumne, dins qualsevol aula, sense respectar les diferències i necessitats individuals. Però cada passa endavant que hem donat, hem vist que no és tant una barrera, sinó una errada de concepció. Hem d’aprendre a aplicar totes les parts del currículum, no únicament els continguts.

A què ens referim amb aprendre a aplicar? Aquesta és la part més difícil i més atractiva de la docència. És on cada un es defineix com a professional dins l’educació. Ens hem adonat que hem de ser actives, arriscades i adaptables davant els canvis. Això vol dir, saber i el més important, voler aplicar noves metodologies, fomentar l’ús responsable de les TIC, ser conscients de que treballem amb personetes, cada una amb les seves qualitats i fer-los protagonistes del seu aprenentatge.

Per tant, per arribar a aquest punt, entra en joc la nostra formació. Mitjançant l’experiència que ens dóna el màster, hem començat a definir quin tipus de professores volem ser. Estem marcant els camins que ens agradaria seguir, els nostres objectius i la millor combinació entre vocació i professió.



Una foto publicada por marianalempf (@marianalempf) el

A mode de resum, ens agradaria destacar la gran tasca d'uns companys del màster del curs 2013 - 2014 on respresenten molt bé la nova visió de l'educació a partir dels coneixements que ens dóna el màster on compartim la mateixa opinió.






Per acabar, aquest és el nostre artefacte final de l'assignatura i de com és la nostra visió de l'educació. I per tant, quin tipus de professores volem ser.



miércoles, 23 de noviembre de 2016

Seqüència d'activitats



SEQÜÈNCIA D’ACTIVITATS

COM AFECTA L’EXPLOTACIÓ INFANTIL EN BENEFICI DELS PAISOS DESENVOLUPATS?


Nivell educatiu: Cicle formatiu
Àrees: Formació i orientació laboral i Orientació educativa.

Objectius competencials:
  • Donar a conèixer l’existència del treball infantil com una forma de maltractament dels països desenvolupats.
  • Desenvoluparlasensibilitatcapaltreballinfantil.
  • Aprendrecompodenajudaraevitar-laofomentar-la.
  • Valorar com influeixen els països desenvolupats a l'explotació infantil dels països subdesenvolupats.

Mètode: Es realitzen preguntes per a saber des de quin punt d'inici partim i quina informació prèvia podem extreure per, després, fer una investigació de notícies i casos on hi trobem explotació infantil. A més, fer una recerca d'informació a través de les TIC sobre el tema a tractar. Es farà un anàlisi de les causes i de com afecta el consumisme dels països desenvolupats.


FASE INICIAL


Establiment dels objectius

La professora de FOL preguntarà als alumnes per què creuen que hi ha explotació infantil i quines creuen que són les causes. A més, intentarà que els alumnes puguin establir relacions entre l'explotació infantil dels països subdesenvolupats amb el consumisme dels països desenvolupats.

Presentació motivadora de la situació

Per a seguir introduint el tema, es farà ús d'una noticia de premsa actual: http://economia.elpais.com/economia/2016/10/24/actualidad/1477294957_468233.html que parla del nins refugiats siris que treballen cosint roba per a grans empreses del tèxtil. 

Revisió dels coneixements prèvis

Es realitzarà un “brainstorming” per a saber què saben els alumnes prèviament del problema. Sabem què és l'explotació infantil? Sabem quines causes té? És una situació significativa?

Identificació i explicitació dels diferents problemes que planteja la situació

Després de fer una mica de debat, els alumnes podran veure que és un tema complicat i complex i que és molt important la conscienciació del tema per a poder fer passes cap a l'erradicació de l'explotació infantil.

Delimitació de l'objecte d'estudi i concreció del producte final

La professora proposarà als alumnes si les idees que han pogut sorgir poden ser solucions al problema i quines coses hem de tenir en compte per a que no es produeixi explotació infantil, o saber quins són els nostres drets i deures com a ciutadans. Per això, es farà una recerca d'informació i s'elaborarà un conte sobre la problemàtica per a treballar la consciència de l'explotació infantil.


FASE DE DESENVOLUPAMENT

Elaboració d'hipòtesis o supòsits

Els alumnes elaboraran un llistat de propostes i solucions, a més de fer un anàlisi del problema i les seves causes.

Definició de les estratègies de recerca, contrast o aplicació per a comprovar les hipòtesis anteriors

Mitjançant el treball en grups cooperatius, es farà una recerca informativa amb l'ajuda de les TIC, on podran investigar sobre el problema a tractar.

Realització de la recerca, contrast o aplicació

Es proporcionaran ordenadors on podran treballar de forma més autònoma per a fer la recerca de la informació.

Selecció de dades rellevants en relació amb la situació-problema de partida i comprovació de les hipòtesis inicials


Una vegada feta la recerca, els alumnes comentaran amb el seu grup de feina les seves troballes i quines són les seves impressions i ho anotaran.


Comunicació del procés seguit i de la informació obtinguda

un cop tenguin la informació necessària per al tema, el grup cooperatiu elaborarà un conte desenvolupant les idees sintetitzades a classe mitjançant les seves anotacions.

Descontextualització i teorització sobre els aprenentatges realitzats

La finalitat del projecte és conscienciar als alumnes sobre l'explotació infantil i veure la importància i la problemàtica que pot ser per als nins explotats. A més, de poder col·laborar d'alguna manera cap a la seva erradicació.


FASE DE SÍNTESI

Integració i visió global ampliada

Els alumnes hauran reflexionat sobre l'explotació infantil dels països subdesenvolupats però també volem que facin la reflexió del perquè d'aquesta explotació i quina relació hi tenen els països desenvolupats.

Metacognició sobre el procés i el resultat: autoavaluació

L'alumnat revisarà el procés que ha seguit per a arribar al producte final, reflexionant sobre la conscienciació del tema i si s'ha aconseguit l'objectiu proposat.

Estratègies de memorització

Les professores faran un recordatori del que s'ha aprés durant l'elaboració del projecte i una relació amb els continguts de la matèria.


PRODUCTE FINAL

A partir del conte que elaboraran mitjançant els grups cooperatius, es farà una exposició a classe per a fer-ne una avaluació que incorpori autoavaluació del grup i coavaluació. Després, entre tots els alumnes es farà una tria de les diapositives del conte que més hagin agradat per a poder elaborar el conte final (és important que es trii tres una diapositiva de cada grup). També pertany al producte final la realització d'un mercadet solidari per a fer front als costos del conte. 

Temporalització

La durada del projecte serà d'un trimestre, ja que comptabilitzam des de setembre a desembre. Es destinarà 1h setmanal de l'assignatura de FOL per a treballar. Així, es pot enllaçar el mercadet solidari amb l'aproximació del Nadal i és una activitat adient per a l'època.

Relació Interdepartamental


Des del departament de Formació i Orientació Laboral es platejarà la problemàtica en si, acord amb els continguts de l'assignatura, i s'anirà desenvolupant el projecte.
Des del departament d'Orientació Educativa es farà incisió amb els continguts més psicològics del problema. Mitjançant dinàmiques es fomentarà la conscienciació, a més de la cohesió grupal per a poder dur a terme el projecte amb un bon clima d'aula.